Ludisor

Vremea

Chestionar

Cum vedeti acest site?

Vizitatori

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi13
mod_vvisit_counterIeri13
mod_vvisit_counterSaptamana aceasta26
mod_vvisit_counterLuna aceasta356
mod_vvisit_counterTotal47633
Despre Biserici
PDF Imprimare Email

 

Parohia Ortodoxă Română Ludișor are în componență doua biserici și anume biserca cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului,, și biserica cu hramul ,,Sfintei Treimi,,.

Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului,, a fost construită între anii 1860-1865, iar Biserica cu hramul ,,Sfînta Treime ,,a fost construită într anii1865-1872, ambele biserici fiind ridicate pe locul fostelor biserici din lemn.

Bisericile sunt așezate în mijlocul satului, fiind înconjurate de cimitire, având in apropiere vechile scoli confesionale care au fost de-a lungul timpului și case parohiale pentru preotii slujitori.

Biserica greco-catolică a fost constrită de meșterul sas Iohan Woner, din Făgăraș, pentru suma de 930 de florini. Este posibil ca cele două biserici să fie construite de același meșter, deoarece ambele au aceeași formă de navă cu pronaos, naos și altar, cu turle înalte de formă conică.

Mijloacele materiale pentru construcții au fost realizate de către Comitetele parohiale  din donații făcute de enoriași. Pe lângă bani fiecare familie a contribuit cu produse în natură (porumb, oțet, slănină, vinars, piatră, lemn, mancare pentru lucrători).

Animatorii acestor realizări de prestigiu au fost preoții Gheorghe Zaharia (ortodox) și Ioan Pop (greco-catolic), care au slujit în aceste parohii peste 50 de ani.

Activitate îndelungată au avut și preoții ortodocși Bartolomeu Zaharie (1903-1924), Ioan Stroia (1925-1947), Miron Stroia(1925-1948).

În anul 1948 cele două biserici s-au unificat avându-l ca preot pe Miron Stroia.

 

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”


 

 

Biserica cu hramul „Sfânta Treime”